دوره چگونه امتحان می شویم استاد پناهیان
شناسنامه
زمان: دهه اول ماه محرم ـ سال ۹۳
مکان: تهران ـ مسجد دانشگاه امام صادق(ع)
تعداد: ۱۱ جلسه
موضوع سخنرانی: چگونه امتحان می شویم؟
معرفی بحث
محرم سال ۹۲ در دانشگاه امام صادق(ع) بحث مهمی پیرامون موضوع «امتحان» بیان شد که در مقدمۀ آن به مقدرات الهی پرداخته شد و ضمن اشاره به عوامل تعیینکننده در مقدرات انسان، «امتحانات الهی» به عنوان مهمترین و مؤثرترین عامل تعیینکننده در مقدرات انسان معرفی شد. در بحث پیشِ رو هم به این موضوع پرداخته میشود که «خداوند چگونه از ما امتحان میگیرد؟» و به عبارت دیگر؛ «خداوند به چه وسیلهای از ما امتحان میگیرد؟»
قبل از ورود به موضوع اصلی بحث(امتحان) جلسۀ ابتدایی به ذکر اهمیت عزاداری اختصاص مییابد و دربارۀ لزوم توجه ویژه به سنت عزاداری برای سیدالشهداء(ع)، خصوصاً عزاداریهای مشترک بین شیعه و سنی، بحث میشود. و به برخی از آثار و برکات آن در فرد و جامعه اشاره میشود.
در بخش اصلی بحث، ابتدا هدف از امتحان الهی مورد توجه قرار میگیرد و طبق روایات «خروج تکبر از قلب انسان» به عنوان هدف امتحانات الهی معرفی میشود. ضمن اینکه هدف امتحان با تعابیر دیگری نیز بیان میشود. از جمله: «دل بریدن از غیر خدا و عاشق خدا شدن» و همچنین «رشد استعدادهای انسان» که در واقع یک تعبیر انسانشناسانه برای هدف امتحانات الهی است.
در ادامۀ بحث، پیرامون ویژگی امتحانات الهی و اینکه خدا چگونه از ما امتحان میگیرد؛ مطالب مهمی بیان میشود، از جمله: اولین ویژگی امتحانات الهی «متناسب بودن آنها با تواناییهای ما» است. یعنی امتحان هر کسی به قدر طاقت اوست. حتی انسان میتواند از روی امتحاناتی که خدا از او میگیرد، ظرفیتهای خودش را درک کند. البته امتحان همیشه یکمقدار جلوتر از توانایی بالفعلِ ماست و باید هم همینطور باشد تا تواناییهای بالقوۀ ما به فعلیت برسند. معمولاً تنبلیِ انسان باعث میشود که انسان ظرفیت خود را کم ببیند و ابلیس هم دوست ندارد ما انسانها به ظرفیتهای بالای خودمان پی ببریم لذا دائماً ما را وسوسه میکند که «تو نمیتوانی!»